BuitenGewoon Kunst! met een Utregs tintje

Kunstenaars met een beperking laten zich inspireren door de Domstad

UTRECHT – Ze komen uit heel Nederland en barsten van het talent: vijftien kunstenaars met een verstandelijke beperking dompelen zich op 15 en 16 mei onder in Utrecht en laten zich door de stad inspireren. Ze zetten hun impressies van de Domstad daarna in hun ateliers thuis om in kunstwerken. Die worden op zondag 4 november publiek geveild in Utrecht, voor een bijzonder doel. 

Tijdens hun tweedaagse inspiratietour door Utrecht wordt elk van de vijftien kunstenaars gekoppeld aan een gevestigde collega uit de stad, zoals schilders Jeroen Hermkes en Sophia Anastasia,  beeldhouwer Ruud Kuijer en keramiste Natasja Schrijvers. Samen bezoeken de duo’s bijzondere locaties in Utrecht, zoals de Kloostertuin van de Domkerk, de Oudegracht en het Muntgebouw, en laten die op zich inwerken. De vijftien talenten overnachten in Bunnik.

Openbare veiling

Samen maken de kunstenaarsduo’s in Utrecht ook de eerste schetsen. In hun eigen atelier werken de vijftien talenten die daarna uit. De uiteindelijke kunstwerken worden deze herfst in Utrecht geëxposeerd. Tenslotte gaan ze op zondag 4 november in restaurant The Green House (Croeselaan 16, Utrecht) publiekelijk onder de hamer. Iedereen kan daarbij een bod uitbrengen!

Het project ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’ is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL. “Wij willen talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans bieden om zich verder te ontwikkelen. Daar is helaas vaak weinig of geen ruimte voor bij de dagbesteding”, licht Femke Riel, bedenker van het project toe. “De inspiratietour brengt daar verandering in. Die heeft een ontroerende impact op alle deelnemers.”

Vincent Bijlo en Barry Atsma

Vincent Bijlo: “Kunst laat ons zien wie we zijn: mens” en Barry Atsma, acteur en presentator van Down voor Dummies, steunen het project van harte. Atsma: “Ik heb het geluk dat ik me op zoveel gebieden heb kunnen ontplooien en heel veel kansen heb gekregen om mijn fascinatie te volgen. BuitenGewoon Kunst geeft zulke kansen ook aan talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperkingen. Dat is prachtig om te zien én belangrijk.”

Kunsteducatie

BuitenGewoon Kunst vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar stond Rotterdam centraal. In 2016 had Buitengewoon Kunst een Limburgs tintje. Met de opbrengst van het project wordt een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. Dit krijgt vorm in samenwerking met onder andere Kröller-Müller museum.

Net zoals de vorige keren is ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’ mede afhankelijk van sponsors. “We mogen intussen al rekenen op de hulp van een flink aantal ondernemers met een hart”, zegt Femke Riel. “Die komen veelal, maar niet alleen, uit Utrecht of omgeving. Maar meer hulp is nodig. Bedrijven of particulieren die ook willen participeren zijn van harte welkom.”

Wilt u dit initiatief steunen? Volg dan deze link! BGK SponsorFormulier

Wil u meer weten? Wilt u aanwezig zijn bij de inspiratietour op 15/16 mei of tijdens het afsluitende veilingevent op 4 november dan kunt u contact opnemen met Femke Riel via femke@hetwerkvan.nl of 06 13855274

www.buitengewoonkunst.nl

www.hetwerkvan.nl

www.handicap.nl (samenvoeging Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds m.i.v. 16 april 2018)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *