Veiling BuitenGewoon Kunst Utrecht levert €12.500 op voor kunsteducatie

Burgemeester Jan van Zanen heeft gisteren in restaurant The Green House een uniek, Utrechts kunstwerk geveild. Daarmee gaf hij kleur aan de Grand Finale van ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’, een kunstproject voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Sponsoring en veiling hebben maar liefst €12.500 opgebracht en dit bedrag komt ten goede aan een kunsteducatieprogramma voor deze kunstenaars.

Wat is normaal en wie is er nu eigenlijk gehandicapt?

Tijdens de middag werden de bezoekers op verschillende manieren vermaakt. Zo verzorgde cabaretier en schrijver Vincent Bijlo de opening van de middag met de prikkelende vraag wat normaal is en wie er nou eigenlijk gehandicapt is. Onder begeleiding van kunstenaar en televisiemaker Jorn van Hoorn werd er ‘live’ één nieuw schilderij gemaakt. Dit schilderij ging ook onder de hamer. De band Blues Sparks, bestaande uit talentvolle muzikanten met een verstandelijke beperking, verfraaiden de middag met een spetterend optreden.

Creatief ontwikkelen in een ‘shared space’

De opbrengst van BuitenGewoon Kunst gaat naar een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking. Zodat ook zij zich creatief kunnen ontwikkelen. Dat programma krijgt vorm in samenwerking met onder andere het Kröller-Müller museum. Het wordt een digitale ‘shared space’ waarin ‘outsider artists’ werk tonen en samen met hun ateliers, musea en collega’s werken aan het verder ontwikkelen van hun kunstenaarschap. De opzet van het educatieprogramma werd deze middag getoond.

Langgekoesterde droom komt uit

Voor Femke Riel, bedenker van het BuitenGewoon Kunst-project, komt met de financiering van het kunsteducatieprogramma een langgekoesterde droom uit. “We kunnen via het programma veel structureler talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans gaan bieden om zich creatief te ontwikkelen. Ongeacht waar ze in Nederland wonen. Juist ook talenten bij wie er in de dagbesteding weinig of geen ruimte is voor creativiteit of kunst kunnen zo een kans krijgen.”

Volgend jaar Den Bosch

BuitenGewoon Kunst vond dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar stond Rotterdam centraal en in 2016 had BuitenGewoon Kunst een Limburgs tintje. Het project is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL en start jaarlijks met een inspiratietour wat door lokale ondernemers en vrijwilligers wordt vormgegeven en gesponsord. Volgend jaar staat Den Bosch op het programma. Geïnteresseerden die hier aan willen bijdragen kunnen contact opnemen met Femke Riel via femke@hetwerkvan.nl.

Quote: “Wie is hier nou eigenlijk gehandicapt? Kunst is kunst en gaat, net als het leven, over alles.” – Vincent Bijlo over BuitenGewoon Kunst 2018.

copyright door Klikklak.nu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *