Beschrijving
Kunstenaar: Paulus de Groot
L 65 X B 50 cm, acryl op papier
Dit werk was onderdeel van de expositie tijdens de ‘Challenged Art Expo Japan 2015’
“Planeet van hartstocht”
Paulus de Groot geboren in 1977 met het syndroom van Down wilde net als zijn vader kunstenaar worden. Paulus groeide op in dit kunstenaars milieu van de jaren zeventig. Zijn vader Karel de Groot schilderde eigenzinnig en onverschrokken vanuit een academische achtergrond zijn thema’s. Altijd in een figuratieve stijl, meestal nat-in- nat in de aquareltechniek. Als Karel aan het einde van zijn leven, hij was ongeneeslijk ziek, werkend aan het water van de Vlaardingervaart terug kijkt op zijn werk en leven vertelt hij dat hij de mooiste momenten beleefde in de natuur. Zoals dat moment als een ooievaar zich op de turbulentie laat voort zweven. Zijn uitgestrekte “vingers” betasten het luchtruim beschrijft hij poëtisch.
Zijn zoon begint na zijn dood met een carrière als kunstenaar bij Atelier Herenplaats.
Homo’s en Duivels
Paulus schildert vooral zijn eigen binnenwereld, een wereld die vaak onrustig is en zich laat lezen als een dagboek. De belevenissen en gebeurtenissen van Paulus worden weergegeven in kleur en vorm. De dood van de poes, het gemis van “Pappa Karel”, het ontdekken van seksualiteit, het zoeken naar grenzen. De homo’s, die met enorme pimols de liefde bedrijven zijn geschilderd met felle expressieve kleuren, de neus bevindt zich meestal tussen de ogen en borsten en navel en verschillen niet van formaat. Het extreme zoekt hij in horror films uit de videotheek, deze films vertaalt hij in zijn beeldend werk. Vampier met bloed aan de tanden of enge monsters en zombies bevolken zijn schilderijen. Bij het tekenen van vier opgewonde homo’s ziet de tekening er enorm ingewikkeld uit. Alle lijnen lopen door elkaar heen en je ziet dat Paulus bij het invullen van de kleur ook zelf de weg kwijtraakt in de wirwar van lijnen. In het enorme doek van 100×150 cm schildert hij twee mannen die seks hebben, ze kijken je aan van voren en hun tongen zoeken buitenom hun weg naar de mond van de ander en de handen beroeren elkaars geslacht. De kleuren zijn niet fel en knallend zoals je zou verwachten van vurige seks, maar zijn juist heel romantisch, zacht blauw , roze en geel. Dit contrast werkt vervreemdend. Bij het doek “Meditatie van Paulus in de hemel” laat hij de romantische liefdevolle Paulus zien. Naakt in kleermakerszit met een erectie mediteert hij over pimols. En de rode hartjes rond zijn hoofd zeggen iets over de liefde in zijn hoofd. In de tekening ”Naakte homo en krokodil”combineert hij seks en horror op een bijzondere originele manier. (krokodil bijt in pimol)
Zwart is de kleur van de somberheid Het schilderij met de titel “Naaktmodel uit de pornofilm met pimol op de rug “ is eigenlijk voor de beschouwer een abstract schilderij met warme kleuren. In dit doek zien we hoe Paulus net als zijn vader poëtisch wordt. Kleur is voor Paulus erg belangrijk, hij begint altijd met een schets in houtskool en deze schets zet hij over op een doek, meestal een groot formaat. Daarna begint het mengen van de kleuren en het invullen van de vlakken. Bij het schilderen zijn de tekenlijnen niet meer zichtbaar en uiteindelijk is het schilderij volledig gevuld met een dikke laag acryl verf. Tot slot tekent hij met een rietpen zwarte lijnen oost Indische inkt rond zijn object. Op mijn vraag waarom hij altijd deze thema’s kiest vertelt hij dat de kleuren voor hem een betekenis hebben. Licht geel en licht rood staan voor aids en enge ziektes. Donker rood is de kleur van de planeet van de hartstocht en heeft te maken met liefde en seks. Alle kleuren van de regenboog zijn voor de homo’s in de sauna. Zwarte wolken in plaats van witte, zwart is de kleur van de somberheid.
Naast zijn bizarre thema’s, die er qua beeldtaal erg lief en onschuldig uit zien, maakt Paulus ook portretten van de mensen uit zijn omgeving. Dit zijn vaak familieleden Karel, Toos of zijn zus Anna Maria en zwager Martijn. Maar ook mijn collega’s komen voor in zijn werk. Een mooi schilderij is “de poort van de zwaan” voor mamma Toos.
De persoonlijke binnenwereld.
Anna Maria de Groot is de zus van Paulus en heeft net als haar broer de behoefte om zich beeldend uit te drukken. Ze volgde dezelfde kunstacademie als haar vader. Anna Maria geeft net als Paulus haar persoonlijke visie, of reflectie op mens en maatschappij, het leven, de wereld, deze tijd. Haar werk is een visueel dagboek, de verwerking van beeldende ervaringen en indrukken die zij opdoet in de contacten met mensen. Haar stijl van werken is ook figuratief net als haar vader en broer. Bij Paulus zie je door zijn handicap een andere beeldtaal, maar in essentie wil ook hij de figuratieve stijl hanteren. Ook zie je bij Paulus dat hij net als Anna Maria bezig is met de binnenwereld waarin het allerpersoonlijkste en intieme een grote rol speelt.
Tekst door: Frits Gronert
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.