Inspiratietour ‘BuitenGewoon Kunst! Met een Limburgs tintje’

Op 12 en 13 april vond de Inspiratietour van ‘BuitenGewoon Kunst! met een Limburgs tintje’ plaats. De dag begon, hoe kan het ook anders, met koffie en vlaai. Alle kunstenaars en hun begeleiders werden gastvrij ontvangen bij Bilderberg hotel Kasteel Vaalsbroek. De zon scheen volop en dit maakte de start direct tot een feestje. Eén van de kunstenaars zei: “Ik voel mij net van adel”. Hoe mooi om deze bijzondere dagen met dit gevoel te starten.

Bijgekomen van de 1e indrukken en een heerlijke lunch vertrokken we met de bus om inspiratie op te doen bij 2 Limburgse beroepskunstenaars. De eerste stop was bij het atelier van Jo Havenith. Jo noemt zijn werk “De beeldende poëzie van Elkenrade”. Als poëzie voelde het ook aan, de sfeer, de ontmoetingen en gesprekken. Op de zonovergoten binnenplaats stonden al ezels en materialen klaar. De meeste kunstenaars gingen na het bekijken van het atelier dan ook direct zelf aan de slag. De eerste schetsen waren een feit.

Wij vervolgden onze tocht naar Galerie Deps te Ingber. Een oude boerderij waar geen graan meer wordt geteeld maar kunst. De moestuin staat vol beelden. De veestallen zijn omgevormd tot werkplaatsen en galerie. Daarom heen scharrelen kippen en schapen en de boomgaard zorgt nog voor fruit. In deze creatieve oase scheppen kunstenaars Floor en Léon Sporck hun kunst. Vandaag diende deze plek als inspiratie voor de kunstenaars van BuitenGewoon Kunst! Enthousiast kropen er twee mensen achter de piano en vulde de ruimte van de galerie zich met muziek. Precies zoals kunstenaar Léon het graag ziet. Zoals hij verwoord: “zonder muziek is er geen leven en dus geen kunst”.

Het begint eerst zacht te druppelen. De druppels gaan echter over in een stortbui en dat doet ons besluiten dat we een bezoek aan de hoge toren op het drielandenpunt overslaan. Aangekomen bij Taverne de Grenssteen in Vaals staat de haard al aan en zijn we de regen buiten al snel weer vergeten. De eerste belevenissen worden met elkaar gedeeld onder het genot van een drankje.

‘s Avonds genieten we met iedereen die mee werkt aan dit project van een gezellige avond met diner. Tijdens het diner wordt er muziek gemaakt.  Er wordt gepraat en gelachen, zoals het hoort op een feestje. Nadat de buiken gevuld zijn maken de kunstenaars van de zorgateliers kennis met de amateurkunstenaars uit Limburg die hun de volgende dag zullen begeleiden. Er worden handen geschut en al ideeën uitgewisseld. Carnavalsmuziek vult de ruimte, lachend wagen zelfs een paar mensen zich aan een polonaise. Iedereen is moe na de indrukwekkende dag en voldaan vertrekken we naar Kasteel Vaalsbroek voor een welverdiende nachtrust.

De volgende ochtend is het droog, perfect weer om er op uit te gaan. Na het ontbijt gaan de kunstenaars aan het werk op verschillende plekken in het Limburgse land. De amateurkunstenaars uit Limburg begeleiden hen daarbij. Voorzien van een knapzak met lekkers en lunch wordt iedereen naar een andere locatie gereden. Er wordt gekeken, gepraat over nieuwe technieken, foto’s genomen en eerste schetsen gemaakt.

Na de middag sluiten we deze gezellige dagen weer af. In Vaals komen we allemaal nog één keer samen. Trots laat iedereen de schetsen aan elkaar zien. We nemen afscheid van elkaar, dikke knuffels worden uitgedeeld en de hoop elkaar snel weer terug te zien wordt uitgesproken. Alles klopte de afgelopen dagen, iedereen genoot. Zo hadden we het bedacht en zo was het!

De kunstenaars werken in de eigen ateliers verder aan de werken. In de zomer komen de werken terug naar het zuiden. Ze zullen dan tentoongesteld worden zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen genieten van de prachtige kunst. Deze tentoonstelling begint in juli in Heerlen, in augustus in Gulpen en als laatste in september in Hotel Kasteel Vaalsbroek. Daar zullen de werken uiteindelijk ook op 2 oktober geveild worden tijdens een feestelijke middag. De opbrengst van deze veiling is bestemd voor de deelnemende ateliers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *