Een verslag van hetWerkvan in Japan

Een verslag van hetWerkvan in Japan en The Challenged Art Expo in Izumo. Een ervaring om nooit te vergeten en waar ik iedereen via dit verhaal een beetje deelgenoot van wil maken.

Dag 1: Vanmorgen aangekomen in Japan. Met dank aan ons contact binnen de ambassade, hebben we direct al een heel leuk programma. Oriëntatie omgeving van ons hotel, Nederlandse Ambassade en eerste kunstmarkt inclusief Outsider Art bezocht. Bijzonder om te ervaren dat de ‘outsider art’ hier letterlijk buiten de rest van de kunstmarkt wordt geplaatst. Wij achten het juist heel belangrijk dat mensen met een handicap midden in de samenleving staan en niet als een volledig aparte groep worden gezien, puntje integratie. De ontvangst was overigens heel liefdevol en gelukkig waagten veel bezoekers van de kunstmarkt zich wel over de drempel op dit ‘aparte’ terrein.

Dag 1 FB

Dag 2: Dag 2 in Japan! Volop genieten, tussen de voorbereidingen voor onze presentaties door. Vandaag informeel gesproken met bekenden over onze doelen en missie. Morgen nog een dag verkenning en dan op naar de showcase van onze stichting. Nu al zin in!

Dag 2 FB

Dag 3: Een dag van vooral ‘hoogtepunten’ en Sushi! De laatste hand wordt gelegd aan de presentatie van ‪#‎hetWerkvan‬ voor de volgende dag bij de Nederlandse Ambassade in Tokyo. Donderdag vliegen we door naar Izumo waar we 34 prachtige werken presenteren van 4 Ateliers uit Nederland. Galerie Atelier Ut Glaashoes Ateliers de Wijde Doelen Galerie Atelier Herenplaats en Kunstcentrum Kijkoor Eemnes

Dag 3 FB

Dag 4: Bijeenkomst op de Nederlandse Ambassade te Tokyo. Voorafgaand aan de presentatie van hetWerkvan hebben we een verhaal van ‘s Heeren Loo mogen bijwonen. Het prachtige initiatief ‘Snoezelen’, werd verder toegelicht. Fantastisch dat middels ‘Snoezelruimtes’ contacten zoveel beter worden met mensen met bijvoorbeeld een meervoudige handicap. Maar ook mensen die lijden aan alzheimer en hun familie & vrienden kunnen er veel baad bij hebben. Het snoezelen heeft een zeer positief effect op het persoonlijk contact met elkaar.

Ontzettend dierbaar om naar de mensen van ‘s Heeren Loo te hebben mogen luisteren en met hun te kunnen spreken. Nadat Maarten de pitch van hetWerkvan ten gehore heeft gebracht, sluiten we de dag af met een Tea Party in de tuin van de ambassade. Onder het genot van een kop thee met stroopwafels en pepernoten luisteren we nog naar een optreden. In het middelpunt een artiest uit Kyoto, die na deze intensieve dag nog een beetje meezingt maar de moeheid neemt de overhand. Uit het samen spelen, spreekt echter heel veel liefde en dat is in deze setting meer dan genoeg en ontroerend.

Na nog een aantal foto momentjes gaan we richting hotel. De koffers moeten gepakt om de volgende dag in alle vroegte verder te vliegen naar Izumo, The Challenged Art Expo 2015, het belangrijkste doel van deze reis. Wauw wat een ervaringen!

Dag 4 FB

Dag 5: Van Tokyo naar Izumo gereisd vandaag. Veilig aangekomen en een fantastisch warme ontvangst op de luchthaven. Begonnen met een traditionele noodle lunch, compleet met kleermakerszit op sokken. Pfff dat is voor ons westerlingen een behoorlijke onderneming, slapende ledematen. Na incheck in hotel aan de slag gegaan met het inrichten van de expositie. Hoe geweldig, 34 passe-partouts en lijsten stonden klaar en in twee uur tijd was, met heel veel hulp van Mevrouw Tsuchie en haar team, alles klaar. Een prachtig resultaat! De dag sluiten we af met een heerlijk diner met het hele team van de Arte Expo in Big Heart. Een beetje overweldigd waren we wel toen iedereen voor ons begon te klappen toen we binnen kwamen. Voorafgaand aan deze reis hadden we ons wel ingelezen in de etiquettes maar zo nu en dan loopt het toch anders dan we van te voren hadden kunnen bedenken. Het feit dat onze kinderen, Dobbe en Pien, met ons meereizen maakt contacten leggen veel eenvoudiger. Zij laten ons zien dat het helemaal niet altijd nodig is om dezelfde taal te spreken om elkaar toch te kunnen begrijpen. Dan de aatste voorbereidingen voor D-day morgen. De reis is nu al om nooit te vergeten, wat een ervaringen en dan moet het belangrijkste moment nog komen. Niet in een paar woorden te omschrijven, de warme mensen, prachtige verhalen, bijzondere kunst en een adembenemend land!

Dag 5 FB

Dag 6: Opening expositie outsider art met hetWerkvan Japanse en Nederlandse kunstenaars met een verstandelijke beperking. Indrukwekkende presentatie van Wessels Trainingen! We hopen binnenkort het filmmateriaal in ons bezit te hebben zodat we deze presentatie ook op de website kunnen publiceren. Na de presentatie, bezochten we met hetzelfde gezelschap de expositie. Fijn om nu ook echt al de bijzondere ateliers en kunstenaars te kunnen introduceren. Een overzicht van de kunst en het verhaal is na te lezen via de volgende link: Artists and Workplaces

De dag werd afgesloten met een gezamelijk bezoek aan een prachtige tempel in Izumo en vervolgens een diner in een nabijgelegen restaurant, waar de chef tot onze verrassing zelfs Nederlandse gerechten op de kaart had gezet. Erwtensoep, hutspot met draadjesvlees en als klap op de vuurpijl een dessert van rijstenvlaai! Een feestelijke avond met een prachtig gezelschap, mooie woorden en gesprekken.

Dag 6 avond FB

Dag 6 FB

Dag 7: Een presentatie, voortreffelijke Japanse lunch, een concert waar de linken tussen Nederland en Japan op het gebied van cultuur & mensen met een handicap centraal stonden, een heerlijk informeel diner (zonder tolk, best spannend) en hoe gaaf, zelfs 12 Nederlandse kunstwerken verkocht! Een dag ook vol nieuwe inzichten, herkenning, erkenning en emoties. Kortom, wederom een dag om nooit te vergeten! ‪#‎hetWerkvan‬ in Japan, wat een ervaring.

Heel dankbaar zijn wij voor de mooie speeches van Dhr. Roderick Wols, Nederlandse Consul-Generaal te Osaka in Japan en Dhr. Zenbay Mizoguchi, Shimane Prefectural Governor.

IMG_5594

Dag 7 FB

Dag 8: Vandaag slechts 1 foto, juist omdat dit misschien wel de meest dierbare is. Deze bijzondere dame naast mij, Mevr. Kazuyo Tsuchie, is de initiatiefneemster van dit bijzondere event in Japan, Izumo, The Challenged Art Expo. Zij is mij in een paar dagen heel dierbaar geworden. Een vrouw die moeilijke aspecten van het leven in iets moois weet te veranderen. Wij zijn dankbaar dat wij aanwezig mochten zijn bij deze prachtige gebeurtenis!

Dag 8 FB

Dag 9: Als afsluiting van de expositie, rijden we deze dag van Izumo naar Matsue alwaar we twee ateliers bezoeken en een lagere & middelbare school voor kinderen met een verstandelijke beperking. Wederom overal een warm onthaal. Leerzaam om te zien hoe hier de ateliers en scholen georganiseerd zijn. Het afscheid van Mevrouw Kazuyo Tsuchie en haar team valt ons zwaar. Wij hopen dat we hun weer mogen ontmoeten en wellicht zelfs de kans zullen krijgen om hun eens de ateliers in Nederland te laten zien. Met veel respect kijken we naar deze mooie mensen en hun organisatie. Eén ding is zeker er zijn vriendschappen ontstaan die ons heel veel rijker hebben gemaakt.

Dag 9 a FB

Dag 10: Vandaag heerlijk geslenterd door Kyoto en genoten van alle mooie tempels, markten en gebouwen die deze stad te bieden heeft! We zijn vandaag volop toerist geweest.

Dag 9 FB

Dag 11: Wat een fantastische laatste dag in Japan! Morgen vliegen we terug naar Nederland met een berg aan prachtige herinneringen en nieuwe vrienden voor het leven. Heel veel dank aan de organisatie, mevrouw Tsuchie en haar team & Netherlands Embassy in Tokyo. Tevens dank aan de kunstenaars van Galerie Atelier Ut Glaashoes Ateliers de Wijde DoelenGalerie Atelier Herenplaats Kunstcentrum Kijkoor Eemnes die voor de bijzondere werken hebben gezorgd.

Dag 10 FB

Terugkijkend op een hele bijzondere reis:

Terug in Nederland, onze geweldige reis naar Japan aan het overdenken. Een paar hele belangrijke foto’s bijgevoegd, namelijk de kunstenaars en een paar speciale kunstwerken uit Japan! Dank aan jullie, lieve, creatieve kunstenaars die zo’n bijzondere kijk op de wereld hebben. De prachtige expositie is aan jullie te danken!

Dag terugdenkend aan .. FB IMG_5115 IMG_0434 IMG_0447 IMG_5136

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *