De sprong van hetWerkvan naar 2016

Sprong-Derk-Wessels-02

Het einde van het jaar nadert, een moment om terug maar zeker ook vooruit te kijken.

“Ik heb een droom… “ zo begonnen onze eerste berichten toen we net begonnen met hetWerkvan. Het was een eenmanszaak. De droom hebben we nog steeds, sterker nog; langzamerhand worden flarden van de droom werkelijkheid! Hoe fantastisch is dat! Afgelopen jaar is hetWerkvan getransformeerd van een startende goede doelen organisatie, naar een stichting met gepassioneerde bestuursleden, en een aanzienlijke naamsbekendheid. We zijn er echter nog lang niet. Waar we afgelopen jaar een focus hebben gehad op het creëren van een platform willen we in 2016 de eerste resultaten gaan boeken met het financieel ondersteunen van individuele kunstenaars.

Onze propositie nu is heel duidelijk. Van alle kunst die er verkocht wordt via hetWerkvan gaat er direct 80% terug naar de betrokken ateliers. Van dit geld is het mogelijk om nieuwe materialen te kopen zodat er nieuwe kunst gemaakt kan worden. Hiermee is het grotere probleem nog lang niet opgelost. Een aanzienlijk aantal individuele kunstenaars met een beperking kan niet blijven werken op het atelier waar zij altijd gewerkt hebben. Dit komt omdat zij geen recht meer hebben op een vergoeding van hun vervoerskosten. Als je buiten de gemeentegrenzen van jouw dagbesteding woont, kan je door de nieuwe wet en regelgeving geen aanspraak meer maken op de daarvoor bestaande subsidies. Het resultaat hiervan is dat een aantal zeer getalenteerde kunstenaars nu niet meer kan blijven werken op een atelier en uit moet kijken naar een andere vorm van dagbesteding, waardoor zij hun talent niet ten volle kunnen benutten. De ateliers verliezen hierdoor niet alleen de kunstenaars maar ook de kunst die zij maakten en de daaruit voortvloeiende omzet! Twee verliezers dus. De ambitie van hetWerkvan is om hier de kunstenaar financieel in te kunnen ondersteunen in de reiskosten. Iedereen die wel eens in een taxi heeft gezeten zal begrijpen dat dit om grote bedragen gaat.

Afgelopen jaar hebben zich al een aantal bedrijven en personen aan de stichting verbonden. Zij hebben niet alleen geholpen middels tijd en geld maar ook door bijvoorbeeld sponsoring van m2 beursruimte, organisatie van evenementen en zeker niet onbelangrijk de aandacht voor kunstenaars die met hetWerkvan op pad waren. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om al die betrokken partijen hier nog een keer extra te bedanken!

Om de volgende stappen te kunnen zetten, zijn we nieuwe initiatieven aan het ontwikkelen. De kunstenaars tekenen bijvoorbeeld nog altijd op locatie en in opdracht. Om deze activiteiten heen zijn we nu ook gestart met het organiseren van een aantal (publieks)evenementen en haken we aan bij al bestaande events.

We willen in 2016 meer van onze dromen verwezenlijken en daarbij is alle hulp: creatieve ideeën, sponsoring, vrijwilligers en samenwerkingsverbanden meer dan welkom!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *